Yanlış anlamışız arkadaşlar ;
Çalışan motivasyonu değil ÍŞVEREN MOTÍVASYONU.
Çalışan bağlılığı değil ÍŞVEREN BAĞLILIĞI !..
- Efendim çalışanlarımızın motivasyonu için bir organizasyon planlamak istiyorum. 2022'de çok verimli çalıştılar, çok yoruldular.
- Çalışan motivasyonu mu?.Ya geç bu boş işleri Hasan Bey. Hadi herkes işinin başına. Bulmuşunuz bi ekmek kapısı, şükredeceğinize kendinize eğlencemi arıyorsunuz? Burası lunapark mı?
Íşte size şirketlerimizin motivasyon konusuna bakış açısı. Ístisnalar hariç ama çoook yüksek oranda şirketlerin durumu bu maalesef. Çünkü motivasyon demek masraf demek, laubalilik demek hatta ciddiyetsizlik demek. 
"Maaş veriyorum ya niye hediye vereyimki gereksiz yere. Hem sonra alışkanlık olur"
Yani önemli olan biz değil onlar. Çalışan değil ÍŞVEREN MOTÍVASYONU.
Aman ne yap et işverenin motivasyonunu yüksek tut. Hani klişeleşmiş zavallı bir deyim var ya "şirketimiz kazansın ki bizde kazanalım"
Peki ne yapabiliriz Íşveren motivasyonu için ;
. Muhasebeciysek, öyle beyannameler yapalımki az vergi ödetelim, usülsüz işlemleri kitapına uyduralım,
. Finansçıysak, ödemeleri, maaşları geç yapalımki şirket nakdini en yüksek faizle işletelim, 
. Ínsan kaynaklarıysak, personel maaşlarının yarısını elden verelim, SGK primlerini az ödeyelim, çalışanları haklarını vermeden çıkaralım, en az zam oranını uygulayalım,
. Satış temsilcisiysek, müşteriyi kandırarak ikna edelim,
. Mühendissek, üretimde en ucuz ve kalitesiz hammadde kullanalım,
Yeterki patron mutlu olsun, çok motive olsun maaşımızı ödesin.
Biz çalışanlar makinanın bir parçasıyız ne motivasyonu. Bizim tek motivasyonumuz ay sonunda maaşımızı alabilmek, işten çıkarılmadan önümüzdeki aya ulaşabilmek dimi?
. Tebrik edilmek yok.
. Sorunlarımıza çözüm bulmak yok
. Yoğun iş stresimizi azaltmak için bir aktivasyon yok
. Terfi yok atama yok
. Prim yok, ikramiye hiç yok
Yokta yok.
Ama bakın çalışan motivasyonuna önem veren şirketlere. Mutlu çalışanlar, mutlu işveren, kaliteli ürün, kaliteli hizmet ve saygın şirket.
Gerçekten böyle şirketlerde çalışmak hayal mi?. 
Belki bizimde yolumuz bir gün emeğe değer veren vizyonu yüksek bir şirketle çakışır..
Neden olmasın!..

Erkan Eken
Grup İnsan Kaynakları Müdürü

1970 Bakırköy doğumluyum. Anadolu Üniversite İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümleri mezunuyum.

İş yaşamı ve Hukuku, İş sağlığı ve Güvenliği Sertifikalarına sahibim.

22 yıldır İnsan Kaynakları Mesleğini icra ediyorum. Şirket stratejisine göre İnsan Kaynakları sistemi oluşturma, Personel norm kadro ve işe alım prodesürleri, Performans değerlendirme sistemi, Personel motivasyon, Oryantasyon, Ücret Değerleme, Kariyer yönetimi, Personel Eğitim yönetimi, Personel bütçe çalışmaları, ISO 9001, 14001, 45001, 50001 ve 17025 kalite standartlarının uygulanması ve yönetilmesi, Bordro Özlük işleri, işten çıkış süreçleri yönetimi, iş hukuku, Sosyal güvenlik mevzuatı, 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 6631 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu konularına hakimim.

Bu gönderi için bir yorum yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar